museum-digitalСумська область
CTRL + Y
ru
Сумський обласний краєзнавчий музей Археологія [А-4041]
Гуттус у вигляді птаха. І ст. н.е. Горгіппія. (Сумський обласний краєзнавчий музей CC BY-NC-SA)
Происхождение/Права: Сумський обласний краєзнавчий музей / Ігор Ройченко (CC BY-NC-SA)
1 / 10 Предыдущие<- Далее->

Гуттус - фігурна посудина у вигляді птаха - І-і ст. н.е.

Процитировать эту страницу Подробнее об этом собрании (документ) (PDF) Рассчитать расстояние до текущего местоположения Архивные версии Добавить к сравнению Графический вид

Описание

Фігурна посудина у вигляді птаха - гуттус, І-і ст. н.е. Пантікапей або ін. місто європейської частини Боспорської держави. За будовою (основа, горло посудини вгорі та витягнутий носик з отвором збоку). В середині пустотіла. Посудина для напоювання немовлят. Зображає птаха зі згорненими крилами. В його дзьобі зроблено наскрізний отвір, на спину встановлено ліпне горло з випнутим вінцем. Аналогічна теракота з Горгіппії – повноцінна фігурка, без прикріпленого горла посудини. Птахи були атрибутом Афродіти, також часто супроводжують теракотові зображення дітей. Цей зразок виготовлений у двосторонній формі, верхня частина має покриття, скол на нижній частині міг залишитися від відбитих лап, що нерідко позначалися примітивними ліпними виступами, незначної висоти за цього періоду.
На нижній частині теракоти на поверхні є написи «в/х 110» та «К 657». У верхній частині зі слідами коричневої фарби. На поверхні сліди перебування готової фігурки у вогні.

Материал/Техника

Глина червоного кольору/кустарне виготовлення (основа – виготовлена у спеціальній формі, випалювання).

Размеры

Висота фігурки – 6,0 см.; ширина фігурки – 14,5 см.; глубина фігурки (найбільша) – 8,0 см.; товщина стінок фігурки – 0,3–0,5 см.

Карта
Сумський обласний краєзнавчий музей

Объекты из: Сумський обласний краєзнавчий музей

У 1920 році в місті Суми був заснований художньо-історичний округовий музей, на базі колекції якого у січні 1939 року створений обласний краєзнавчий...

[Состояние информации: ]

Примечания по использованию и цитированию

Представленная здесь текстовая информация может использоваться бесплатно в некоммерческих целях при условии указания источника. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Пожалуйста, указывайте в качестве источника не только интернет-представительство, но и название музея. Права на изображения указаны под большими изображениями (которые доступны при нажатии на маленькие изображения). Если там не указано ничего другого, действуют те же правила, что и для текстовой информации. Любое коммерческое использование текста или изображения требует согласования с музеем.